2014. dec 29.

Hétfői hírek #2

írta: zold.fulu
Hétfői hírek #2

Bevallom, kissé megijedtem a napokban, hogy kissé nehéz lesz érdemi bejegyzést létrehozni a nagyvilág meleg híreiből hétről hétre. Örömmel jelentem, hogy az elmúlt héten is születtek szemlézésre érdemes bejegyzések, hírek szerte a világban. Íme néhány, amit érdekesnek találtam.

6277337422_16feaa2ce6_o.jpg

fotó: www.flickr.com/photos/62693815@N03/

 

faz.net 2014. 12. 23.

A német lap arról ad hírt, hogy múlt hét kedden az USA is eltörölte a melegek véradásának tiltását. Kiemeli a lap, hogy ezzel olyan országok sorába lépett az Egyesült Államok, mint Nagy-Britannia, ahol évek óta érvényben lévő szabályozás szerint, feltételek mellett ugyan, de lehetővé teszi a meleg férfiak számára is a véradást. A teljes tiltás a HIV vírus '80-as évekbeli terjedésé óta több országban is érvényben van vagy volt. 2013-ban az Európai Bíróság "indirekt diszkriminációnak" tartotta a német gyakorlatot, amely nem ismerte a brit vagy az amerikai gyakorlatban is bevett 12 hónapos türelmi időt és teljesen tiltotta a véradást azoknak a férfiaknak, akik férfiakkal közösültek korábban.

Megjegyzés: A hazai gyakorlatban sem ismert az egy éves türelmi idő. Az Országos Vérellátó Szolgálat szigorú feltételek mellett teszi lehetővé a véradást, ezzel is csökkentve az esetleges fertőzések átadásának lehetőségét. Hiába tesztelik a vért több típusú fertőzésre (Hepatitis több fajtájára és a HIV-re is), az OVSZ tájékoztatása szerint nem adhat vért, akire az alábbiak valamelyike igaz:

Intravénás (injekciós) kábítószer használata.
Nemi betegség.
Nemi kapcsolat pénzért, vagy kábítószerért cserébe.
Óvszer nélküli nemi kapcsolat alkalmi/ismeretlen partnerrel.
Gyakran váltogatott szexuális partnerek.
Férfiak közötti nemi kapcsolat.
Nemi kapcsolat olyan személlyel, akire a fentiek bármelyike vonatkozhat.
Az elmúlt 6 hónapban vizsgálati fogságban, vagy büntetés végrehajtási intézetben fogvatartott volt.

További információ az OVSZ honlapján. www.ovsz.hu/ver/veradaskor-kitoltendo-adatlapok

 

nol.hu 2014. 12. 28.

A Népszabadság online kiadása az indonéz melegeket hátrányosan érintő törvényekről és a meleg közösségekre gyakorolt hatásáról ír. A muzulmán törvénykezést bevezető indonéz tartományban 100 botütés jár, ha azonos nemű párjával közösülne valaki. Büntetik azonban a házasságtörőket, a fiatalokat és a házasságon kívül nemi életet élőket is. További részletek kattintás után a cikkben.

 

latime.com 2014. 12. 28.

A Los Angeles Times alapos összefoglaló képet nyújt az azonos neműek házasságát tiltó és engedélyező államok vitájába. Mindenekelőtt leszögezi, hogy az USA 35 államában már törvényesen házasodhatnak az azonos nemű párok is. További bizakodásra ad okot, hogy a felmérések szerint a fiatalok körében egyre markánsabb az a vélemény, miszerint az azonos neműek házasságát lehetővé kellene tenni. A Freedom to marry csoport évértékelése szerint egyértelmű, hogy 2014-es évben a házasság Amerika szerte szabad lesz. A kérdés szerintük az, vajon 2015-ben célba ér-e a folyamat. A bírósági döntések folyamatába színes-szagos infografikán lehet betekinteni.

 

huffingtonpost.com 2014. 12. 28.

Amerika egyik gyorsétterem lánca, a Taco Bell készített meleg hirdetést. A jó minőségű felvétel valóban megzavarhatta a közönséget, hiszen az eredeti logók felhasználásával készült el a videó, amiben elhangzik: hogyan is illeszkedhetnének be másképp munka előtt? - teszi fel a kérdést a meleg pár. A vállalat reagált a videóra és jelezte, nem ők állnak a reklám mögött és sajnálják, hogy védett márkajegyeiket felhasználták, de készek arra, hogy a készítőkkel találkozzanak. Ahogyan fogalmaznak,

"Látjuk azokat, akik hasonló "Live Mas" szenvedéllyel gondolnak a márkára és a reggelinkre."

Szólj hozzá

hírek reklám homoszexualitás meleg büntetés törvény véradás melegházasság USA Németország