2015. jan 19.

Hétfői hírek 2015/3.

írta: zold.fulu
Hétfői hírek 2015/3.

Az elmúlt hetekben azt tapasztaltam, hogy a meleg hírek gyakran hétvégére és hét elején jelennek meg. Bár a kitűzött célom az, hogy a teljes hét válogatott eseményeit és cikkeit hozzam a blogolvasóknak a külföldi és hazai sajtó tükrében, előfordulhat, hogy azok szinte kizárólag a hétvégére vagy épp a mai, azaz hétfői napra tehetők. Az elmúlt hetet összefoglaló hírek kivétel nélkül e kategóriába esnek.

2117512295_215b6bc938_o.jpghttps://flic.kr/p/4e7NCF

 

2015.01.17. index.hu

A magát Iszlám Államnak nevező szélsőséges iszlamista csoport időről időre sokkolja a közvéleményt. A kegyetlenkedő kivégzéseket mutató videó felvételeken most melegnek tartott férfiak kivégzését mutatja be. Rövid összefoglaló is olvasható az Indexen, amely magyarázza, hogy milyen elvekre hivatkozva követi el a terrorszervezet ezeket a gyilkosságokat. A hírportál nem közli a sokkoló felvételeket, de a hírt eredetileg közlő Daily Beast igen.

Mit gondolsz, az európai kultúrkörben követőkre lelhet ez a felfogás és gyakorlat?

 

2015.01.17. theguardian.com

Összeházasodott a népszerű angol humorista Stephen Fry és párja Elliot Spencer. A hírt Twitteren közölte a színész-humorista.

 

2015.01.18. thedailybeast.com

Az angol nyelvű cikk arról számol be, hogy a kifejezetten LMBTQ embereket megszólító utazási iroda szervez utakat a Vatikánba. A tematikus utak, bár hivatalosan nem tartozik ez elismert vagy az Egyház által támogatottak közé, kihasználják a katolikus egyházfő enyhülő hozzáállását. Az idegenvezetés célja, hogy az egyházi állam olyan műalkotásaira világítson rá, amelyeket meleg művészek készíthettek. Így kerülnek szóba Rafaello, Lenoardo daVinci és más művészek alkotásai is. A szerző megemlíti, hogy a pápa és egyháza álláspontja a VatiLeaks botránya óta változott meg.

Számodra csalogató volna egy ilyen témájú kiállítás vagy idegenvezetés Magyarországon?

 

2015.01.19. hirado.hu

Az állami hírszolgálat beszámolója szerint az ír egészségügyi miniszter nyíltan vállalat fel homoszexualitását. Az erősen katolikus országban 1993-ban szüntették meg a homoszexualitás törvényi tiltását - számol be a híradó.hu Írországban népszavazást fognak tartani az egynemű párok közötti házasságról, amelynek feltétele az alkotmány módosítása is, olvasható a tudósításban. Az írországi hírekről már többször beszámoltam, itt lehet őket elolvasni.

Milyen népszavazási eredménnyel lennél elégedett?

 

Szólj hozzá

politika homoszexualitás egyház pápa iszlám kiállítás meleg melegházasság Vatikán Írország LMTQ