2015. jan 12.

Hétfői hírek 2015/2.

írta: zold.fulu
Hétfői hírek 2015/2.

A mögöttünk tudott héten is számos kérdés foglalkoztatta az újságokat. Természetesen a párizsi terrorcselekmények sorra árasztották el az online médiát, ez mindenhol vezető helyet foglalt el. Az áldozatok emlékére és a megfélemlítés ellen, a kölcsönös tisztelet mellett teszem le a voksomat. Je suis Charlie.
Viszont ezen túl is számtalan meleg téma foglalkoztatta a médiát. Újabb összeállítás a teljesség igénye nélkül. A bejegyzés alatt pedig neked is lehetőséged van kommentálni a híreket!

16213443656_4387d9fc04_o.jpg

fotó: https://flic.kr/p/qGJ8W1

2015.01.06. welt.de

Az írásból kiderül, hogy Berlinben a legmagasabb HIV fertőzöttek száma Németországban. A fővárosában 15 járóbeteg rendelés van, ahol központonként nagyjából 250 beteget tartanak nyilván. A főváros Wedding városrészében működő klinika orvosa szerint fontos leszögezni: bár a HIV valóban a meleg férfiak körében elterjedtebb, a fertőzés nem kizárólag rájuk jelent veszélyt. Tehát önmagában nem képeznek rizikócsoportot a meleg férfiak, viszont az aktív nemi éltet élő és partnereit gyakran cserélő, védekezés nélküli szex a megbetegedés szempontjából kockázatos magatartás, így ez valódi veszélyt jelent. Az óvszer használatával viszont megelőzhető a megfertőződés. Mivel a betegség csak vér, sperma vagy hüvelyváladék útján terjed, ezért sem nyállal, sem izzadtsággal nem lehet továbbadni, ezért a tüsszentéstől, csóktól való félelem is alaptalan. A gyógyításban és kezelésben ma már komplex terápiák állnak rendelkezésre, ami nem köti a kórházhoz a betegeket. A beszámoló szerint háromhavonta szükséges kontroll vizsgálton túl az orvosok legfontosabb feladta nem a betegség kezelésével van, hanem az életminőség javítása és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem, hiszen a HIV pozitív emberek is élhetnek teljes életet - utal erre a cikk címe is.

Mennyire tartod kockázatosnak a saját szexuális életedet?

 

2015.01.10. nlcafe.hu

Az online magazin beszámolója szerint Oroszországban újabb módon próbálják stigmatizálni az eltérő nemi identitású és/vagy szexuális orientációjú lakosságot. A mentálisan zavartnak tartott transzneműek és a közlekedésre épp úgy veszélyesnek tartott kleptomániások sem szerezhetnek jogosítványt az országban. Az intézkedéssel szemben nem csak jogvédők, hanem pszichiáterek is tiltakoznak.

Szerinted miért állhat az orosz kormány érdekében a lépés?

 

2015.01.10. theguardian.com

Az ír katolikus pap, Martin Dolan mise alatt jelentette be híveinek, hogy meleg. Az atya a közelgő referendum támogatására és az azonos neműek házasságának elfogadására biztatta hívet. A gyülekezet megtapsolta őt. Az egyik hívő így nyilatkozott a Irish Sun nevű lapnak:

Mindannyian nagyon büszkék vagyunk Martin atyára. Mert elfogadta másságát és megmutatta, hogy ez semmit sem változtat rajta, ugyan az marad mint korábban.

A kijelentésről több LMBTQ szervezet is elismerően nyilatkozott. Ahogyan arról én is hírt adtam, Írországban májusban tartanak népszavazást az azonos neműek házasságának kérdésében. A felmérések szerint az írek 71%-a támogatja azt.

 Te élnél a lehetőséggel, ha Magyarországon is elfogadott lenne?

Szólj hozzá

hírek betegség melegházasság Németország Oroszország HIV Írország